Gandhi

viernes, 16 de abril de 2010

BIOGRAFIA DE MOHANDAS KARAMCHAND GANDHI



Mohandas Karamchand Gandhi va néixer el 2 d’octubre de 1869 en l'Índia, en la ciutat costanera de Porbandar. El seu pare, Karamchand Gandhi, era el primer ministre de Porbandar. La seva mare, Putlibai, procedia de la secta dels pranamis, aquests barrejaven el hinduisme amb els ensenyaments de l'Alcorà.

Als 13 anys, Gandhi es va casar amb Kasturba, una nena de la seva mateixa edat. Al mateix any el seu pare va morir. També es va declarar en contra del matrimoni entre nens i a favor de la continència sexual.

La família va decidir enviar-lo a Londres per a seguir els cursos d'advocacia del Inner Temperi. És va embarcar a Bombai al setembre de 1888. Tenia dinou anys i acabava de ser pare per primera vegada.

Tolstói, va influir a Gandhi amb la teoria de la no-violència.

Al tornar a Porbandar la seva mare havia mort. Una empresa musulmana li va oferir un contracte per a atendre un cas de l'empresa en Durban. Es va embarcar cap a Sudàfrica en 1893. Gandhi es va quedar a Sudàfrica 21 anys lluitant pels drets del poble hindú. Va desenvolupar un mètode d'acció social directe basat en els principis del coratge, la no-violència i la veritat (Satyagraha).

Va propagar la no-violència, per a oposar-se a la llei de registre, la qual obligava a tots els indis a inscriure's en un registre amb les seves empremtes dactilars. Gandhi va ordenar als seus compatriotes que no s'inscrivissin. Com molts dels seus seguidors, va anar a la presó diverses vegades.

En 1913 va haver una marxa a través del Transvaal, fins a Natal per un impost injust. A l'any següent van retirar aquest impost i els asiàtics habitaven en Natal com treballadors lliures. A més a més, en senyal de protesta va abandonar les vestimentes europees, i va partir a Sudàfrica amb la seva dona i els seus fills. Tots els assoliments de la comunitat índia es van perdre quan ell es va anar.

Va tornar a l’Índia en 1915. En la ciutat de Ahmedabad va fundar una comunitat en la qual estaven prohibides les vestimentes estrangeres, els menjars amb espècies i la propietat privada.

També es va convertir en el líder del moviment nacionalista indi. En els primers anys, va obrir un bufet per a defensar als indis a Johannesburg i va crear un moviment dedicat a l'agitació per mitjans legals. Va fundar el diari "The Indian Opinion", per unir a la comunitat índia i, va crear el Congrés Indi de Natal. Va organitzar va organitzar un cos d'ambulàncies per a l'exèrcit britànic.


Gandhi va abandonar la política per ajudar a Gran Bretanya en la Primera Guerra Mundial. Més endavant va tornar a la política índia al febrer de 1919, quan es van aprovar una llei, que establia la censura a qualsevol sospitós de terrorisme. Gandhi dirigia l'oposició a la llei. Va organitzar una campanya a nivell nacional mitjançant la no-violència, que va començar amb una vaga general. Aquesta es va estendre a tot el país. Quan acudia a Delhi a calmar a la població, va ser detingut. Dies després, el 13 d'abril, un general ordenava disparar sobre la multitud reunida en la ciutat de Amritsar. Hi va haver centenars de morts i milers de ferits. Finalment aquesta llei, no va entrar en funcionament.

Gandhi va anar a la presó en 1.922 per desobediència civil, per la qual va estar 6 anys.

Va sortir de la presó per una apendicitis en 1924, tot el que havia aconseguit fins a ara, tornava a ser com era abans. Gandhi va decidir llavors retirar-se de la política, per a viure, en absoluta pobresa. Retirat en es va convertir en el dirigent religiós a la recerca de la pau espiritual.

El seu retir va finalitzar en 1927, quan el govern britànic va nomenar una comissió, en la qual no participava cap natiu. Al capdavant de la lluita política, Gandhi va aconseguir que tots els partits fessin un boicot a aquesta comissió. Poc després, la vaga de Bardoli, en contra de pagar impostos, acabava en èxit. El 26 de gener de 1930, és declara la independència de la Índia i Mahatma portava la campanya de no violència. Aquest va triar com objectiu de la mateixa el monopoli de la sal que afectava particularment als pobres, i va partir de Sabartami el 12 de març. El moviment es va estendre fins a arribar a tota l'Índia. El dia de l'aniversari de la massacre de Amritsar, Gandhi va arribar a la vora del mar.

La campanya va acabar amb un pacte entre Gandhi i el virrei britànic, on es legalitzava la producció de sal i s'alliberaven els 100.000 presos. Gandhi va viatjar a Londres per a participar en la conferència que discutia per a establir un govern constitucional en l'Índia.

Gandhi va recórrer als dejunis com forma de lluita per a detenir la violència i cridar l'atenció. En la presó de Yervada, va realitzar un dejuni en contra de la celebració d'eleccions separades d'hindús i parias. Els líders polítics van signar un pacte amb ell. Aquest pacte provoca que Gandhi no vagui al Congrés, per això va a visitar pobles llunyans.

Gandhi torna a la política per la Segona Guerra Mundial. La seva oposició al conflicte bèl•lic era absoluta. El virrey va incorporar a l’Índia els preparatius bèl•lics de Gran Bretanya. Gandhi va exigir la completa independència de la Índia, perquè el país pogués escollir lliurement les seves decisions. El 9 d'agost de 1942, era arrestat, el que va produir una opsició dels natius, seguida per una sèrie de revoltes violentes en tot el territori indi. Durant la seva detenció en Poona va morir la seva dona, Kasturbai. Va sortir en llibertat en l'any 1944.

El líder de la Lliga Musulmana, Jinnah, defensava la separació del Pakistan, però Gandhi estava en contra. Nehru és anomenat primer cap del govern, provocant violents disturbis entre hindús i musulmans.

Gandhi es va traslladar a Noakhali, on havien començat els enfrontaments, i va caminar de poble en poble, descalç, tractant de detenir les massacres. Però només va augmentar el odi dels extremistes: els hindús i els musulmans van atemptar contra la seva vida. En Delhi va portar a terme un dejuni per a reconciliar a les dues comunitats, la qual cosa va afectar a la seva salut.

El 30 de gener de 1948, va morir assassinat per un jove hindú.





Fonts d’informació:


http://www.monografias.com/trabajos/gandhi2/gandhi2.shtml

http://www.biografiasyvidas.com/monografia/gandhi/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Gandhi

No hay comentarios:

Publicar un comentario